Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
Αναζήτηση
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
Εκδηλώσεις
« < Ιούνιος 2018 > »
Δ T Τ Π Π Σ Κ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Αρχική ΣελίδαΕπικοινωνίαΧάρτης ΙστοτόπουPhoto AlbumΣτρατηγικός Σχεδιασμός 2016-2020ΑΝΕΜΟΠΥΛΕΣ
Αρχική Σελίδα arrow Παρουσίαση Δήμου arrow Κάρυστος arrow Όρος Όχη & Φαράγγι Δημοσάρη

Όρος Όχη & Φαράγγι Δημοσάρη
 

Οι  Κορφές της Όχης

Διοικητικά η περιοχή ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Καρύστου. Περιλαμβάνει τις σημαντικότερες κορυφές του όρους Όχη και καλύπτει κατά

προσέγγιση 6.705 στρέμματα. Τα πετρώματα των κορυφών έχουν χαρακτηριστικά σκούρο χρώμα του αμφιβολίτη, ενός σχετικά σπάνιου ασυνήθιστου σχιστολιθικού πετρώματος. Απαντάται επίσης ο σερπεντίνης ένα μαυρο πράσινο πέτρωμα που θυμίζει λάβα.
Χλωρίδα και βλάστηση
Στην περιοχή περιλαμβάνονται τρία συγκροτήματα κορυφών, καθώς και οι δυτικές κλιτύες των προπόδων της υψηλότερης κορυφής. Συμπεριλαμβάνεται το συγκρότημα της Νεράιδας, του Προφήτη Ηλία(1399μ.) και του Γιούδα(1386μ.). Σε όλες τηςκορυφές (εκτός της Νεράιδας) υπάρχουν υπολειμματικές αραιές συστάδες με ίταμο ή ήμερο έλατο (Taxus baccata) και αρκουδοπούρναρο (Ilex aquifolium) που αποτελούν οικοτόπους μεγάλης σημασίας , υπολείματα ενός πανάρχαιου δάσους,  καθώς και αρκετά τοπικά σπάνια και ενδημικά φυτά όπως τα cholhicum euboeum, Cerastium renumarki, silene pentelica, Asperula spp, Scabiosa sp, Allium sp κτλ Τα είδη αυτών των φυτών έχουν επιβιώσει εντελώς απομωνωμένα για χιλιετηρίδες και είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες και αντίξοες συνθήκες του βουνού. Εξαιρετική οικολογική σημασία έχουν τα λιβάδια με παιώνιες (Paeonia spp.) στις δυτικές πλαγιές της Όχης κοντά στο δρόμο Πόρτες-Πετροκάναλο. Στις θέσεις αυτές φύονται αραιές συστάδες καστανιάς. Μία ακόμη μικρή υπολειμματική ομάδα καστανιάς απαντά ανατολικά των κορφών Νεράιδα.


Η πανίδα του βουνού
Η περιοχή έχει μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον εξαιτίας της καταγραφής της παρουσίας απειλούμενων αρπακτικών πουλιών, που έχουν περιορισμένη τοπική εξάπλωση ή είναι τοπικά σπάνια. Γύρω από τις κορυφές του βουνού φωλιάζει ο πετροκότσυφας ένα πολύχρωμο πουλί των ορέων, ο σκουρόβλαχος, η χαμοκελάδα, η δεντροσταρήθρα και όλα μαζί κοσμούν το βουνά με το τραγούδι τους. Από την περιοχή περνούν και αρπακτικά όπως ο σταυραετός, ο φιδαετός, ο λιβαδόκιρκος και άλλα.Η καλύτερη περίοδος για παρατήρηση αρπακτικών πουλιών είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

diavgeia-logo.jpg
logo_kep.jpg