Δευτέρα 21 Μαΐου 2018
Αναζήτηση
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
Εκδηλώσεις
« < Μάιος 2018 > »
Δ T Τ Π Π Σ Κ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Αρχική ΣελίδαΕπικοινωνίαΧάρτης ΙστοτόπουPhoto AlbumΣτρατηγικός Σχεδιασμός 2016-2020ΑΝΕΜΟΠΥΛΕΣ
Αρχική Σελίδα arrow Παρουσίαση Δήμου arrow Κάρυστος arrow Τα χωρία της Γούρνας/Πλατανιστός

Τα χωριά της Γούρνας
 
Τα χωριά της Γούρνας δεν είναι άλλα από τα περίχωρα της Κάρυστου, που βρiσκοvται χτισµένα στα τοιχώµατα της δηµιουργουµένης φυσικής λεκάνης από την κάθοδο της 'ΟΧΗ' προς τη θάλασσα που περιβρέχει την Καρυστο.

Αετός

Όμορφο, γραφικό χωριό με πολλά οπωροφόρα και μπαξέδες ανάμεσα σε στενά δρομάκια,Είναι το πρώτο που συναντάμε λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Καρύστου.Αποτελείταια από τους συνοικοισμούς Πάνω Αετός,Κάτω Αετός και Μετόχι.Το όνομα του το πήρε από τους αετούς της γειτονικής Όχης. Το  καταπράσινο τοπίο δίνει τη θέση του σε δαντελωτές παραλίες προς την περιοχπ Μπούρος. Προχωρώντας φτάνουμε στο συνοικισμό Μετόχι, απ' όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγναντέψει το άνοιγμα του Νότιου Ευβοϊκού, και το βλέμμα του μπορεί να φθάσει πέρα από την Τζιά. Πάνω από το Μετόχι βρίσκεται η θέση "Βίγλα" όπου η σκαπάνη έχει φέρει στο φως αξιόλογα κεραμικά και οψιανούς νεολιθικής εποχής. Λίγο πιο ψηλά από το Μετόχι βρίσκεται η εκκλησία Θεοσκέπαστη και ακόμη πιο ψηλά η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 13 αι.

memories_086_sm.jpg


Μύλοι


Οι Μύλοι βρίσκονται βόρεια της Καρύστου,περίπου 5 χλμ. Το χωριό  έχει πολλά τρεχούμενα νερά  αφού το διασχίζει πλούσιο ρέμα που κατεβαίνει από την "Οχη", και έχει πολύ νερό εξαιτίας της πηγής των Αγίων Θεοδώρου που βρίσκεται βόρεια του χωριού.Πανύψηλα πλατάνια αγκαλι άζουν το ποτάμι κατά μήκος του. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τους πολλούς  μύλους που υπήρχαν παλιότερα δίπλα στο ποτάμι. Οι Μύλοι αποτελούσαν μέχρι το 1848, την πρωτεύουσα της περιοχής, με Δημογεροντία .
Μισογκρεμισμένους νερόμυλους συναντάμε ακόμη και σήμερα σε σημεία του χωριού.Στο μέσο του χωριού βρίσκεται το κεφαλόβρυσο Αργασταράς πηγή έμπνευσης στίχων και τραγουδιών. Από το σημείο αυτό μπορεί ο επισκέπτης να ξεκινήσει την περιήγη του στα ξωκκλπσια των γύρω λόφων ή να πάρει  το μονοπάτι που ξεκινά από τον Μάκρωνα και οδηγεί στο Τσουκάλι, στις Κολόνες (περίπου 1 ώρα από τους Αγίους Θεοδώρους) και στο Καταφύγιο της Όχης. Μπορεί επίσης, να επισκεφτεί το Castello Rosso (Κοκκινόκαστρο), το μοναστήρι της Αγίας Μαύρας και το κτπμα Μοντοφώλι, όπου σε έναν πρότυπο αμπελώνα καλλιεργούνται ποικιλίες αιγαιοπελαγίτικες.


mmmm.jpeg
myloi2.jpg
Γραμπιάς

Ο Γραμπιάς έχει πανοραμική θέα και γάργαρα νερά. Το χωριό, δυτικά του Castello Rosso, μαζί με τους συνοικισμούς Μεκουνίδα και Ρούκλια αποτελούσαν την πηγn ύδρευσης του κάστρου διαμέσου του ρωμαϊκού υδραγωγείου, το οποίο διασώζεται στη βόρεια πλαγιά του οχυρού. Ο δρόμος  οδηγεi τον επισκέπτη στη Μεκουνίδα, χαρίζοντάς τη μαγευτικn Θέα του κόλπου και στη συνέχεια στα Ρούκλια.


gr.jpg
Καλύβια


Τα Καλύβια είναι χτισμένα βοριοδυτικά της Καρύστου σε ολοπράσινη πλαγιά  και αποτελούνται από τους συνοικισμούς Νικάσι και Λάλα. Αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο έιναι το Δημοτικό σχολείο Καλυβίων, δωρεά και αυτό των αδερφών Κότσικα το 1926., οι οποίοι κατάγονταν από τη Λάλα Η Βυζαντινn εκκλησία των Ταξιαρχών του 12ου αι. είναι καλοδιατηρημένη και  ο επισκέπτης αξίζει να την επισκεφτεί, όπως βέβαια και την τοποθεσία Αγία Τριάδα, κοντά στο Νικάσι. Περπατώντας κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, δίπλα σε τρεχούμενα νερά με συνοδεία  τους ήχους των πουλιών ο επισκέπτης πραγματικά θα ενθουσιαστεί. Χαρακτηριστικό είναι το σπήλοιο όπως και οι δισυπόστατες εκκλησίες Αγ. Τριάδα - Αγ. Σπυρίδωνας και Αγ. Γεώργιος - Αγ. Μαύρα.

Πλατανιστός

Το πρώτο και µεγαλύτερο από τα χωριά του Καβοντόρου που συναντάµε αφήνοντος την Κάρυστο.,ε απόσταση περίπου 25 χλμ. Η ονομασία του Πλατανιστού δεν είναι τυχαία. Αιωνόβιοι πλάτανοι φύονται κατά μήκος όλου του ρέματος που σε συνδυασμό με τις ιτιές, λυγαριές και σκλήθρα, δημιουργούν ένα παραποτάμιο δάσος, μια όαση δροσιάς στο ξηρό νησιώτικο τοπίο.
Στο Πλατανιστό ανήκουν η Μουρτιά και οι Μαστρογιανναίοι. Στον Πλατανιστό ανήκουν επίσης τα Πυδουλέικα και το Ποτάμι στην παραλία. το Καστρί και το Λιβάδι .ά Το ποτάμι που πηγάζει από το υψηλότερο σημείο του Πανοχωρίου είναι πραγματικά πηγή πλούτου και ομορφιάς .Δεξιά από το ποτάμι έχουν βρεθεί λείψανα της Αρχ. Νεολιθικής εποχής(5η χιλιετία π.χ.) Στο Καστρί επίσης έχουν βρεθεί εργαλεία πρωελλαδικής εποχής(3300-2500π.χ.) .
Ο Πλατανιστός εικάζεται ότι κτίστηκε κατά την παράδοση από κατοίκους του Καστριού που κατέφυγαν εκεί κατά τους χρόνους της Φραγκοκρατίας όταν οργίαζε η πειρατεία.(14 αι.) Αξίζει κανείς να επικεφτεί το πέτρινο γεφύρι, τις πηγές και τον παραδοσιακό νερόµυλο, κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια, το Πσνοχώρι ειδυλλιακn περιοχn βόρεια του χωριού και την πέτρινη γέφυρα Αρτινnς δόµησης και τεχνοτροπίας στην περιοχn Μαστρογιαννέϊκα. Ανατολικά του Πλατανιστού, στην τοποΘεσία Ελληνικό σώζονται τα ερείπια αρχαίου οικισµού (8ος αι  πχ) µε αναφορές στο Γεραίστιο Θεό Ποσειδώνα. Η εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου χτίστηκε  όπως αναφέρεται, από τα ερείπια του αρχαίου τείχους. Το κολύµπι στην απέραντη παραλία Ποτάµι, µία από τις οµορφότερες του Καβοντόρου, προσφέρει µία καταπληκτικn εµπειρία και συγκεντρώνει το καλοκαίρι πολλούς εκδρομείς. Στο ποτάμι υπάρχουν εξοχικά κέντρα και κατάλυμα.platanistos_sm.jpg
memories233_sm.jpg

diavgeia-logo.jpg
logo_kep.jpg