Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Αναζήτηση
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
Εκδηλώσεις
« < Αύγουστος 2022 > »
Δ T Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Αρχική ΣελίδαΕπικοινωνίαΧάρτης ΙστοτόπουPhoto AlbumΣτρατηγικός Σχεδιασμός 2016-2020ΑΝΕΜΟΠΥΛΕΣ
Αρχική Σελίδα arrow Παρουσίαση Δήμου arrow Καφηρέας

Δήμος Καρύστου / Καφηρέας
 

Καφηρέας

Κάβο ντόρος ή Καφηρέας είναι ακρωτήρι της Εύβοιας το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολίκο άκρο του νησιού, Κάβο ντόρος επίσης είναι η συμβατική ονομασία του νοτιοανατολικού τμήματος της γεωγραφικής περιοχής Εύβοιας,η οποία χρησιμοποιήτε ακόμα και σήμερα. Τα όρια ορίζονται απ΄τη τοποθεσία "τσολιάς" (12χλμ ανατολικά της Καρύστου) και φθάνουν εώς τη περιοχή του οικισμού Σχίζαλη, όπου καταλήγουν στο βόρειο αιγαίο.

 

Το έδαφος είναι κυρίως ορεινό με ελάχιστες πεδινές εκτάσεις η οποίες χρησιμεύουν για βοσκοτόπια. Ελιές,βελανιδιές,πουρνάρια,δρύς,πλατάνια καθώς και αλλά υδροχαρή φυτά συμπληρώνουν την χλωρίδα της περιοχής,ενώ ακόμα αλεπούδες,λαγοί,ασβοί,περδικες και αλλά είδη πουλιών συναντούνται εδώ. Οι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή ανέρχονται σε 1384 και η βασική τους δραστηριότητα είναι η κτηνοτροφία ενώ ακόμα καλλιεργούνται ελαιόδεντρα,αμπέλια,όσπρια,κηπευτικά για κάλυψη δικών τους αναγκών. Πολύ σημαντική μάλιστα είναι και η αύξηση του εισοδήματος στο οικισμό ποτάμι απ΄το τουρισμό. Τα χωριά που βρίσκονται στη περιοχή Κάβοντορο είναι:Αγίοι,Καστρί,Λιβάδι,Ποτάμι. Τα χωριά που ανήκουν στη κοινότητα Καφηρέα και αποτελούν την πλειονότητα στη περιοχής είναι:  Αντιά, Κόμητο, Ευαγγελισμός (η Δράμεσι), Καψούρι, Δρυμονάρι, Σιμικούκι, Θύμι, Ζαχαριά, Βρέστυδες, Πρινιά, Αμυγδαλιά και Σχίζαλη.

 

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ.

Αγίοι: Παραθαλάσσιος οικισμός του Κάβοντορο που βρίσκεται 18χλμ νοτιανατολικά της Καρύστου και έχει 14 κατοίκους, υπάρχει μικρό λιμανάκι για καίκια καθώς και αμμουδιά. Στον οικισμό έχουν κατασκευαστεί πολλές παραθεριστικές κατοικίες λόγω της παράκτιας ζώνης που βρίσκεται.

 

Καστρί: Παραθαλάσσιος οικισμος με 39 κατοίκους και βρίσκεται 19χλμ νοτιοανατολικά της Καρύστου. Διαθέτει μικρό γραφικό λιμανάκι με μικρή τουριστική κίνηση. Τοπικό πανηγύρι/γιορτή στο οικισμό6 είναι της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή μετά το Πάσχα).

 

Λιβάδι: Παραθαλάσσιος οικίσμος με ελάχιστους κατοίκους που βρίσκεται 21χλμ νοτιοανατολικά της Καρύστου.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο λιβαδερός κάμπος καθώς και η αμμουδιά.

Ποτάμι: Παραθαλάσσιος οικισμός με 66 κατοίκους και βρίσκεται 24χλμ νοτιοανατολικά της Καρύστου.Υπάρχει ποτάμι (όπου και προήλθε η ονομασία) που δίνει πλούσια βλάστηση και απ΄τις εκβολές του έχει δημιουργήθει μιά πλούσια και ωραία αμμουδιά όπου έχει γίνει πόλος έλξης πολλών τουριστών κατά τους θερινούς μήνες.

 

ΟΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Πλατανιστός: Ημιορεινός οικισμός με 262 κατοίκους και βρίσκεται 22χλμ ανατολικά της Καρύστου. Απαρτίζεται από τους οικισμούς Μουρτιά, Μαστρογιανναί'ι'κα,Πανοχώρι και Πηδουλέ'ι'κα. Είναι το νοτιοτερό και πιο κοντινό χωριό του Κάβο ντόρο και έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο οικισμό (υπάρχει μάλιστα περιφεριακό ιατρείο) τηρώντας όμως τις παραδόσεις. Αξιοθέατα αποτελεί το ποτάμι με τη πλούσια βλάστηση από πλατάνια (όπου και η ονομασία),το πέτρινο γεφύρι,η περιοχή ανεμοπύλες κ.α. Τοπικό πανηγύρι/γιορτή στο χωριό είναι του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου),Αγίας Μαρίνας (30 Ιουλίου με το παλιό ημερολόγιο).

 

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΦΗΡΕΩΣ.

Αντιά: Ημιορεινός οικισμός με 170 κατοίκους και βρίσκεται 34χλμ βορειοανατολικά της Καρύστου. Κύριο χαρακτηριστικό των κατοίκων η ικανότητα να συνεννοούνται με σφυρίγματα. Τοπικό πανηγύρι/γιορτή στο χωριό είναι Κοιμήσεως Θεοτόκου (28 Αυγούστου με το παλιό ημερολόγιο 9).

 

Κόμητο: Ημιορεινός οικισμός με 142 κατοίκους και βρίσκεται 39χλμ βορειοανατολικά της Καρύστου. Έχει κτιστεί στις ανατολικές απολήξεις του όρους όχη και αποτελεί ένα πολύ γραφικό χωριό. Τοπικό πανηγύρι/γιορτή στο χωριό είναι Ζωοδόχου Πηγής,Αγία Μαρίνα (17 Ιουλίου).

Ευαγγελισμός (ή Δράμεσι): Ημιορεινός οικισμός με 139 κατοίκους.Βρίσκεται 42χλμ βοριοανατολικά της Καρύστου,στο εσωτερικό του ακρωτήριου Μερούθι. Είναι κτισμένο σε παραθαλάσσια περιοχή.Τοπικό πανηγύρι/γιορτή είναι Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου) Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου).

 

Καψούρι: Ημιορεινός οικισμός με 57 κατοίκους.Βρίσκεται 49χλμ βορειοανατολικά της Καρύστου, νότια του όρους "κερασιά". Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι τα σπίτια είναι κρυμένα μές στο πράσινο. Τοπικό πανηγύρι/γιορτή είναι Κοιμήσεως Θεοτόκου (28 Αυγούστου με το παλιό ημερολόγιο10).

 

Σιμικούκι: Μικρός συνοικισμός με ελάχιστους κατοίκους και βρίσκεται 51χλμ βορειοανατολικά της Καρύστου.

 

Δρυμονάρι: Ημιορεινός οικισμός με 32 κατοίκους.Βρίσκεται 49χλμ βοριοανατολίκα της Καρύστου,3χλμ βόρεια της Αρχάμπολης.

 

Θύμι: Ημιορεινός οικισμός με 81 κατοίκους.Βρίσκεται 52 χλμ της Καρύστου 2χλμ ανατολίκα της Αρχάμπολης.

Τοπικό πανηγύρι/γιορτή είναι Γέννηση της Θεοτόκου (8 Σεπτεβρίου).

Ζαχαριά: Ημιορεινός οικισμός με 48 κατοίκους.Βρίσκεται 53 χλμ της Καρύστου στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους ''Πρόκα''. Τοπικό11 πανηγύρι/γιορτή στο χωριό Υπαπαντή (2 Φεβρουαρίου) και Αγίων Πάντων.

Βρέστυδες: Μικρός συνοικισμός με ελάχιστους κατοίκους.

 

Πρινιά: Ημιορεινός οικισμός με 80 κατοίκους.Βρίσκεται 57 χλμ βορειοανατολικά της Καρύστου στο εσωτερικό του ακρωτηρίου του Κάβο ντόρο.

 

Αμυγδαλιά: Πεδινός οικισμός με 179 κατοίκους.Βρίσκεται 58 χλμ βορειοανατολικά της Καρύστου στο εσωτερικό του ακρωτηρίου του Κάβο ντόρο. Είναι η κατ΄εξοχήν περιοχή του Κάβο ντόρου καθότι σε αυτή ανήκει ο περί του ακρωτήρι χώρος. Τοπικό πανηγύρι/γιορτή στο χωριό είναι Αγίου Σπυρίδωνα (12 Δεκεμβρίου).

 

Σχίζαλη: Ημιορεινός οικισμός με 75 κατοίκους.Βρίσκεται 61χλμ βορειοανατολικά της Καρύστου στη Β.Α πλευρά του Κάβο ντόρου. Τοπικό πανηγύρι/γιορτή στο χωριό είναι Αγίου Πέτρου (29 Ιουνίου).

Αρχάμπολη: Οικισμός 50χλμ βορειοανατολικά της Καρυστου,μεταξύ των οικισμών Ευαγγελισμός και Θύμι, όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος στον οποίο σώζονται τα ερείπια ένός οργανομένου οικιστικού συνόλου.Στην τοποθεσία υπάρχει μια μικρή αλλά πλούσια αμμουδιά.Επίσης εκεί υπάρχει μια Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και γιόρταζε κατά παράδοση τη πρώτη Κυριακή του Μάη. Τα βουνά της περιοχής αποτελούν τις ανατολικές απολήξεις του όρους Όχη και βρίσκονται κατά μήκος στη βόρεια πλευρά της περιοχής.Χαρακτηρίζονται από το μοναδικό γεωμορφολογικό ανάγλυφο και τη βλάστησης τους.Εχουν επίσης σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον καθώς σε αυτές βρίσκονται μονοπάτια και τοπία εξαιρετικού κάλλους.

 

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΕΙΝΑΙ: Όρος Γιούδα (Περιοχή Μηλιάς - Αι- Μάμμα - Καστανόλογγος) Μεγαλειώδες ορεινό τοπίομε την δεύτερη υψηλότερη κορυφή τη βραχώδη έξαρση του Γιούδα (1386 μ.). Σαμάρι - Κερασιά. Εντυπωσιακό τοπίο με βραχώδη κορυφογραμμή και χαμηλή ορεινή βλάστηση που συνδέει τις κορυφές της Οχης με τη Κερασιά.

 

Όρος Κερασιά - Χαράδρα Κομήτου: Ορεινή κορυφογραμμή της Όχης με εντυπωσιακούς γκρεμούς και μεγάλη ορεινή άθικτη ρεματιά

 

Διασχίζεται από μονοπάτια: Καθάρα - πλαγιές Καψουρίου και ευρύτερη περιοχή Φαραγγιού Αρχάμπολης Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και εγγύτητα με το μοναδικό φαράγγι της Αρχάμπολης.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ: Πρόκα- Προφήτης Ηλίας Καβοντόρου (Βουνά Καβοντόρου).Κορυφογραμμή εξαιρετικού φυσικού, και τουριστικού ενδιαφέροντος.Διασχίζεται από παλιό μονοπάτι με στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Ερείπια παλιού κάστρου, πιθανόν ορμητήριο του ιππότη Λικάριου.Μοναδικό βραχώδες τοπίο.

 

 
Νομικά πρόσωπα (4 στοιχεία)
Μαρμάρι (1 στοιχείο)
Κάρυστος (6 στοιχεία)
Υπηρεσίες Δήμου (3 στοιχεία)
Δημοτική Αρχή (7 στοιχεία)
Σύλλογοι (1 στοιχείο)
Παρουσίαση Δήμου (3 στοιχεία)
Σχολεία (3 στοιχεία)
e-Υπηρεσίες (1 στοιχείο)
Διακηρύξεις Προμηθειών (1 στοιχείο)
Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου (3 στοιχεία)
Αποφάσεις Εκτελεστικής Επιτροπής (1 στοιχείο)
allages_diaugeias (13 στοιχεία)
Διαύγεια (8 στοιχεία)
Προνοιακές Υποδομές (5 στοιχεία)
Αθλητισμός (1 στοιχείο)
Κοινωνικές Υποδομές (5 στοιχεία)
Δημοτικές Επιχειρήσεις (1 στοιχείο)
Πολιτιστικά (3 στοιχεία)
Τεχνική Υπηρεσία (10 στοιχεία)
Δημοτικό Συμβούλιο (1 στοιχείο)
Φύση (4 στοιχεία)
Τουρισμός (6 στοιχεία)
 


diavgeia-logo.jpg
logo_kep.jpg