Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Αναζήτηση
Είσοδος Χρήστη
Ανάκτηση Κωδικού
Δεν έχετε λογαριασμό;
Εγγραφή
Εκδηλώσεις
« < Απρίλιος 2024 > »
Δ T Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Αρχική ΣελίδαΕπικοινωνίαΧάρτης ΙστοτόπουPhoto AlbumΣτρατηγικός Σχεδιασμός 2016-2020ΑΝΕΜΟΠΥΛΕΣ
Αρχική Σελίδα arrow Κοινωνικές Υποδομές arrow Σχολεία

Δήμος Καρύστου / Κάρυστος
Φίλτρο: Εμφάνιση #:
Παραλίες/Σπηλιές
Όρος Όχη & Φαράγγι Δημοσάρη

Οι  Κορφές της Όχης

Διοικητικά η περιοχή ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Καρύστου. Περιλαμβάνει τις σημαντικότερες κορυφές του όρους Όχη και καλύπτει κατά

προσέγγιση 6.705 στρέμματα. Τα πετρώματα των κορυφών έχουν χαρακτηριστικά σκούρο χρώμα του αμφιβολίτη, ενός σχετικά σπάνιου ασυνήθιστου σχιστολιθικού πετρώματος. Απαντάται επίσης ο σερπεντίνης ένα μαυρο πράσινο πέτρωμα που θυμίζει λάβα.
Χλωρίδα και βλάστηση
Στην περιοχή περιλαμβάνονται τρία συγκροτήματα κορυφών, καθώς και οι δυτικές κλιτύες των προπόδων της υψηλότερης κορυφής. Συμπεριλαμβάνεται το συγκρότημα της Νεράιδας, του Προφήτη Ηλία(1399μ.) και του Γιούδα(1386μ.). Σε όλες τηςκορυφές (εκτός της Νεράιδας) υπάρχουν υπολειμματικές αραιές συστάδες με ίταμο ή ήμερο έλατο (Taxus baccata) και αρκουδοπούρναρο (Ilex aquifolium) που αποτελούν οικοτόπους μεγάλης σημασίας , υπολείματα ενός πανάρχαιου δάσους,  καθώς και αρκετά τοπικά σπάνια και ενδημικά φυτά όπως τα cholhicum euboeum, Cerastium renumarki, silene pentelica, Asperula spp, Scabiosa sp, Allium sp κτλ Τα είδη αυτών των φυτών έχουν επιβιώσει εντελώς απομωνωμένα για χιλιετηρίδες και είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες και αντίξοες συνθήκες του βουνού. Εξαιρετική οικολογική σημασία έχουν τα λιβάδια με παιώνιες (Paeonia spp.) στις δυτικές πλαγιές της Όχης κοντά στο δρόμο Πόρτες-Πετροκάναλο. Στις θέσεις αυτές φύονται αραιές συστάδες καστανιάς. Μία ακόμη μικρή υπολειμματική ομάδα καστανιάς απαντά ανατολικά των κορφών Νεράιδα.


Η πανίδα του βουνού
Η περιοχή έχει μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον εξαιτίας της καταγραφής της παρουσίας απειλούμενων αρπακτικών πουλιών, που έχουν περιορισμένη τοπική εξάπλωση ή είναι τοπικά σπάνια. Γύρω από τις κορυφές του βουνού φωλιάζει ο πετροκότσυφας ένα πολύχρωμο πουλί των ορέων, ο σκουρόβλαχος, η χαμοκελάδα, η δεντροσταρήθρα και όλα μαζί κοσμούν το βουνά με το τραγούδι τους. Από την περιοχή περνούν και αρπακτικά όπως ο σταυραετός, ο φιδαετός, ο λιβαδόκιρκος και άλλα.Η καλύτερη περίοδος για παρατήρηση αρπακτικών πουλιών είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.



Δρακόσπιτα/Κύλινδροι
Δρακόσπιτο

Βρίσκεται κρυμμένο μόλις κάτω από την κορυφή του όρους  «Όχη» σε υψόμετρο 1398 μ. Το «Δρακόσπιτο» της Όχης, είναι ένα από τα είκοσι τρία «Δρασκόσπιτα» της νότιας Εύβοιας. Πρόκειται για κτίσματα με συγγενή οικοδομικά στοιχεία (τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, μεγαλιθική τοιχοποιΐα η οποία ακολουθεί το ψευδοϊσόδομο σύστημα, εκφορική στέγαση, μονολιθικές παραστάδες, μονολιθικό ανώφλι εισόδου), τα οποία εντοπίζονται σε εποπτικές θέσεις με μεγάλο υψόμετρο. Η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει καταλήξει σε μία πειστική ερμηνεία του είδους αυτού, των κτιρίων. Συγκεκριμένα το «Δρακόσπιτο» της Όχης έχει θεωρηθεί ιερό αφιερωμένο στο Δία και την Ήρα, καταφύγιο, φρυκτωρία, κατοικία ρωμαϊκού αποσπάσματος που φρουρούσε τα λατομεία.
Ως προς τη χρονολόγηση δε αυτών των κτισμάτων, οι απόψεις ποικίλλουν, με επικρατέστερη αυτή της χρονικής αναγωγής τους στα ελληνιστικά χρόνια.
Πλούσιο λαογραφικό υλικό, αποτελούν  οι τοπικοί θρύλοι για το Δράκο που κατοικούσε στο Δρακόσπιτο της Όχης και αποτελούσε φόβητρο για την περιοχή.

drakospito_sm.jpg










Κύλινδροι

Το γνωστότερο από τα σωζόμενα αρχαία λατομεία της Καρυστίας βρίσκεται ψηλότερα από το χωριό των Μύλων.Η θέση, γνωστή ως «Κύλινδροι», έλαβε την ονομασία της από τους δέκα κίονες οι οποίοι βρίσκονται εκεί αφού, για άγνωστη προς το παρόν αιτία, δεν απομακρύνθηκαν μετά την αποκοπή και την επεξεργασία τους. Στη συγκεκριμένη θέση διατηρείται ναΐσκος του Ηρακλή του 2ου αιώνα μ.Χ.






Τα χωριά της Γούρνας
Τα χωριά της Γούρνας δεν είναι άλλα από τα περίχωρα της Κάρυστου, που βρiσκοvται χτισµένα στα τοιχώµατα της δηµιουργουµένης φυσικής λεκάνης από την κάθοδο της 'ΟΧΗ' προς τη θάλασσα που περιβρέχει την Καρυστο.
Ιστορία

Ιστορία με λίγα λόγια
 

  • Τα πρώτα δείγματα ανθρώπινου πολιτισμού στην περιοχή χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή (4000-2000 π.Χ.).
  • Σύμφωνα με τη μυθολογία πήρε το όνομά της από τον Κάρυστο, γιο του Κένταυρου Χείρωνα, που θεωρείται ο ιδρυτής της. Κατ' άλλη άποψη από τα «κάρυα», τους καρπούς της καστανιάς που φυτρώνει στις απόκρημνες πλαγιές του όρους «Όχη».
  • Η Κάρυστος υπήρξε η τέταρτη σημαντικότερη πόλη της Εύβοιας κατά την αρχαιότητα. Ο αλέκτορας (κήρυξ-κάρυξ)
  • Ήταν τυπωμένος στα νομίσματά της, «λαλούν» σύμβολο της πόλης.
  • Η γεωγραφική της θέση, στο νοτιότερο άκρο της νήσου Εύβοιας, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξή της καθώς ήταν σταυροδρόμι από τον ελλαδικό κορμό προς το νησιωτικό Αιγαίο και την Ανατολή.
  • Κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους από τα λατομεία της, ιδιοκτησίας του εκάστοτε Ρωμαίου Αυτοκράτορα, εξορυσσόταν το φημισμένο μάρμαρο cipollino.
  • Φράγκοι, Λομβαρδοί, Ενετοί και Τούρκοι κατέκτησαν την Κάρυστο κατά τους Νεότερους Χρόνους.
  • Μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους το 1833 ακολούθησε μία νέας πορεία ανάπτυξης. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν από τη βόρεια περιοχή δίπλα στο λιμάνι ιδρύοντας τη νέα πόλη της Καρύστου, που άρχισε να κτίζεται το 1843 κατ' εντολή του Όθωνα, βάσει ρυμοτομικών σχεδίων του βαυαρού μηχανικού Μπίρμπαχ.
  • Πολλοί Καρύστιοι ευεργέτες, που διέπρεψαν στο εξωτερικό, πρόσφεραν θαυμάσια δημόσια κτίρια στην πόλη, με πρώτους την οικογένεια Κότσικα και τον Νικόλαο Γιοκαλά.
  • Σήμερα ο Δήμος Καρύστου αποτελείται από την πόλη της Καρύστου και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αετού, Γραμπιάς, Καλυβίων, Μύλων και Πλατανιστού. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 7.144 κατοίκους (απογραφή 2001).
Η πόλη
Περιεχόμενα
Πρόσβαση
Το τουριστικό προφίλ της πόλης

Δραστηριότητες

Αξιόλογα μνημεία-Αξιοθέατα

Γεύσεις - Αγορές


Η Κάρυστος είναι μία παραθαλάσσια πόλη στο νοτιότερο  άκρο της Εύβοιας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Το 1951 αριθμούσε 3118 κατοίκους ενώ στην εκτίμηση του 2009  είχε περίπου 7000 κατοίκους. .

Πρόσβαση:


Ακτοπλοϊκώς & οδικώς:


Εδώ λοιπόν, δίπλα από την Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μπορείς να φτάσεις με όλους τους τρόπους:
  • Με καθημερινά δρομολόγια Ferry boat από το λιμάνι της Ραφήνας για το Μαρμάρι (1.00΄) και με το αυτοκίνητο (10΄) έως την Κάρυστο (σε πολλά δρομολόγια υπάρχει ανταπόκριση με ΚΤΕΛ).

  • Μέσω του πορθμείου Αγ.Μαρίνας-Ν.Στύρων (45΄) και με το αυτοκίνητο (35΄).

  • Οδικώς από Χαλκίδα, σε λιγότερο από 2 ώρες, μέσω ενός συνεχώς βελτιούμενου δρόμου.


memories_038_sm.jpg memories_022_sm.jpg img_0821_sm.jpeg
k1.jpg ek1.jpg dimr.jpg
 
Νομικά πρόσωπα (4 στοιχεία)
Μαρμάρι (1 στοιχείο)
Υπηρεσίες Δήμου (3 στοιχεία)
Δημοτική Αρχή (7 στοιχεία)
Σύλλογοι (1 στοιχείο)
Παρουσίαση Δήμου (3 στοιχεία)
Σχολεία (3 στοιχεία)
e-Υπηρεσίες (1 στοιχείο)
Διακηρύξεις Προμηθειών (1 στοιχείο)
Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου (3 στοιχεία)
Αποφάσεις Εκτελεστικής Επιτροπής (1 στοιχείο)
allages_diaugeias (13 στοιχεία)
Διαύγεια (8 στοιχεία)
Προνοιακές Υποδομές (5 στοιχεία)
Αθλητισμός (1 στοιχείο)
Κοινωνικές Υποδομές (5 στοιχεία)
Δημοτικές Επιχειρήσεις (1 στοιχείο)
Πολιτιστικά (3 στοιχεία)
Τεχνική Υπηρεσία (10 στοιχεία)
Δημοτικό Συμβούλιο (1 στοιχείο)
Φύση (4 στοιχεία)
Τουρισμός (6 στοιχεία)
 


diavgeia-logo.jpg
logo_kep.jpg